За Общината
Общинска администрация
Общински съвет
Център за услуги и информация
Обяви, търгове, концесии, конкурси
Общинска избирателна комисия
Проекти
Връзки
Профил на купувача
Профил на купувача до 30.09.2014
Избори
Регистри

banner-imperial

anticor

logo

„Демонстрационен проект за предотвратяване образуването на битови отпадъци в община Тополовград“

Начало

На 6 ноември, България гласува за президент и вицепрезидент на Републиката. Ще се проведе и националният референдум, иницииран от екипа на Слави Трифонов

Големина на шрифта

           logo-Obshtina T-dО  Б  Щ  И  Н  А     Т  О  П  О  Л О В  Г  Р  А  Д

 

    Изборните материали за вота в общината са получени. Те ще се предоставят в 24-те  избирателни секции в съботния ден. На 5 ноември, събота, от 14.00 ч., в сградата на Общинската администрация, ще се раздават бюлетините и изборните материали за секциите в селищата: Орлов дол, Светлина, Каменна река, Чукарово, Доброселец, Хлябово, Българска поляна, Синапово     Княжево, Орешник, Капитан Петко войвода, Мрамор, Срем, Радовец, Устрем, Планиново.  Материалите за секциите в Тополовград ще се раздават от 15.00 часа     също в сградата на ОбА. В избирателните помещения те ще се съхраняват при строга охрана.
       Да упражнят своето право на глас от община Тополовград имат 9 804 избиратели. Изборният ден започва в 7.00 часа и ще продължи до 20.00 часа. Общината ще се погрижи за транспортирането на хора със зрителни и двигателни увреждания, които желаят да гласуват. Транспорт ще им бъде предоставен след като заявят искането си на телефони: 0470 53345 и 0884522501. Общината ще осигури и извозването  на гласоподавателите от селищата, в които няма избирателни секции до определените за гласуване секции в съседни селища. Обявеното време е 10.00 часа.
      Какво трябва да знае гласоподавателят?


Бюлетините за президентския вот са с номер, а за референдума - в плик. В долния  десен ъгъл на бюлетината за президентския вот има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването. От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати, а от дясната - имената на кандидатите, които са общо 21. Номерата са по средата, като от бюлетината липсват номер 1 и номер 8, които са на отпаднали кандидати. Има и опция "Не подкрепям никого". Бюлетините за гласуване в националния референдум съдържат и трите въпроса, като срещу всеки от тях има опция "да" или "не".
      Как се гласува? След като получи бюлетините, избирателят влиза в кабината за гласуване. Той отбелязва вота за президент и вицепрезидент със знак "Х" или "V" в квадратчето с номера на избрания от него кандидат. Отбелязването с тези знаци е действително, само ако е с химикал, пишещ със син цвят. Отбелязването не трябва да се вижда.
        За националния референдум се гласува също със знак "Х" или "V". Отново изискването е да се отбележи с химикал, пишещ със син цвят, върху квадратчето с избрания отговор на въпроса – "ДА" или "НЕ". Бюлетината се поставя в плика. Избирателят излиза от кабината за гласуване, подава сгъната бюлетина с вота за президент на член на СИК и следи за точното сверяване дали номера върху нея съответства на номера върху кочана, от който е откъсната. Ако това е така, номерът се откъсва и се поставя в прозрачна кутия, а върху бюлетината се поставя втори печат. След това се пуска в прозрачната урна. Плика с бюлетината за националния референдум се пуска в друга урна. Вотът няма да е действителен ако бюлетината се пусне в урната без плик. След гласуването се полага подпис в избирателния списък и в списъка за гласуване в националния референдум. Сега вече избирателят може  да получи обратно документите си.
       Как се процедира, ако се допусне грешка?
        Ако избирателят допусне грешка при гласуване, той връща сгъната сгрешената бюлетина на СИК и получава нова за същия вид избор. Той трябва  проследи, че сгрешената бюлетина, без да се разгъва, се унищожава с надпис "Сгрешена", подпечатва се с печата на СИК и се подписва от председателя, секретаря и член на СИК. Сгрешените бюлетини се описват в протокола на СИК. При несъответствие на номера на сгрешената бюлетина с номера от кочана, тя се обявява за недействителна и се отбелязва върху бюлетината и в графа "Забележки" на избирателния списък, а избирателят не се допуска повторно до гласуване. Вписването в бюлетината на специални символи като букви, цифри или други знаци прави гласа недействителен.

Събития

Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Посетители

1126273
Днес
Вчера
Тази седмица
Последна седмица
Този месец
Последен месец
Всичко
216
208
216
1122467
10404
15242
1126273

Вашето IP: 207.46.13.22
Час: 2021-06-20 22:24:06

Времето в Тополовград

opak